14 Kasım 2017 Salı

PRÉSURE EXTRAIT İLE PEYNİR MAYALAMA





   Selaammm, 
   yine bir mutfak serüveniyle huzurlarınızdayım efenim :)

    Bu kez 24 saat mayalama tekniğiyle peynir yaptım.24 saat beklemek aslında fena fikir değil.uğraştırıcı olmuyor.yaya yaya sindire sindire uğraşıyorsun :)) 

     Peynir yapmak için ihtiyacınız olan 2 şey yeni sağılmış ılık süt ve peynir mayası.sütün sıcaklığı 30-35 derece olmalı.tıpkı yoğurt mayalar gibi.

Peynir yapımında dikkat edilmesi gereken kuralları yazdığım Şu yazımı okumanızı tavsiye ederim.

      Peki maya neden elde edilir?maya geviş getiren hayvanların yani,kuzu,oğlak,dana ve domuzun şırdanından elde edilir ve malesef artık köylüler bile işin kolayına kaçıp maya üretmek yerine hazır maya alıp onu kullanıyor.

    İnstagramda kullandığım mayayı yayınladığımda bir çok arkadaşımdan “ama bu maya helal değil” uyarısı aldım. allah razı olsun.yalnız ben zaten aldığım mayanın helal olup olmadığından emin olmayarak bilerek aldım.tek dayanağımda helal mayadan artık hiçbirşekilde emin olunmadığıydı.çünkü ülkemize bile yurt dışından ihraç edilen mayalar domuzdan elde edilmiyor olsa bile helal kesim değil.kaldı ki bu şekilde düşünecek olursam;burada yani yaşdığım yer fransada satılan peynirlerinde %100 helal olmadığı sonucuna varıyorum. Bu açıklamamla kimsenin günahına girmek istemem.sonra güvenmediğiniz mayayı alıp diğer tarafta evdekimadamm dan görmüştük denmesin :D

    Ben 4,5 kilo sütten yaptım.elde ettiğim peynir yarım kilo kadar.sık kahvaltı etme imkanımız olmadığından ve deli gibi peynir tüketmediğimizden bizim 2 haftalık peynir ihtiyacımızı karşılayacaktır.10 kilo peynirden 1 kilo çıktığını söyleyecek olursam sizde tüketme seviyenize göre yapabilirsiniz.

    Gelelim présure extrait mayasıyla peynir mayalama aşamama.öncelikle sütün 30 derece olması gerek.bunun için bir yiyecek derecesi alabilirsiniz.ben tamamen parmak batırma yöntemiyle sütün inekten buzağının emebileceği sıcaklığı düşünerek test ettim vallahi güzel tutturmuşum :)))
      Sonra bu mayadan litre başına 3-4 damla damlatıp yoğurt mayalar gibi herhangi bir muhafaza işlemine bile girmeden tezgahın üzerinde bıraktım.24 saat bekledi


Gördüğünüz gibi suyu üzerine çıktı


     24 saat bekleyen peynirimi dilimledim yani kesikleri attım.

Bir 15-20 dk da bu şekilde bekledim.sonrasında derince bir kabın üzerine bir süzgeç yerleştirip içine de tülbent yerleştirdim ve kepçeyle peynirleri alıp tülbentin içine koydum.
   Tüm peyniri koyduktan sonra tülbentin ağzını sıkı sıkı bağlayıp iyice bastırdım ki akabilecek tüm suyu alttaki kaba insin.çünkü bir hazine olan suyunu asla israf etmek istemiyorum.
    Akabilecek tüm suyunu aldıktan sonra üzerine 6 litrelik süt kolisi yerleştirdim.not: annem hiçbir ağırlık kullanmadığını söyledi ama anlayamadım🤔 
    Sabaha kadar da o şekilde bekledi.sabah dilim dilim yapıp her tarafına tuz serptim.tupperware in peynir kabına koyup dolaba kaldırıdım.Ben ilk önce üzerine koyduğum ağırlığın yeterli gelmediğinden peynirimin yumuşak kıvamlı olduğunu düşünsemde durumun öyle olmadığını sonucuna vardım.bu mayayla elde edilen peynir böyle oluyor.lezzetini gerçekten oldukça yerinde.

Peynir alt suyunun faydalarına başka bir postta yer vericem inşallah.inanın hiç zor değil.haftalık peynirinizi yapıp mis gibi yiyin.
        
              SEVGİLER^^^

1 yorum:

  1. Mayanın helaline takıldıkları kadar hayaya takılsak demek... Emeğine sağlık!

    YanıtlaSil

Ziyaretiniz için teşekkürler ..